Textile Basic Questions & Answers-Part 2
Garments
Basic Knowledge
Prepared By:
Mahfuzur Rahman Himel
Dept.
Of Textile Engineering , Southeast University.
President
, Southeast Textile Club
Part-2
51. What is Flare?
Ans: Flare is a Portion of garment that spreads out or widens.
52. What is Fly?
Ans: Fly
means the fabric used as lap to conceal an opening in a garment.
53. What is Fold line?
Ans: Fold
line is the line where fabric is folded, usually vertically, when cutting out a
garment. It is common for the center front of a garment to be placed on a fold
line.
54. What is Fusible web?
Fusible web
is a web-like adhesive that melts when you apply heat and moisture.
55. What is Gather?
Ans: Gather
means to draw up fabric fullness on a line of stitching.
56. What is Gore?
Ans: Gore i
s a tapered section of a garment; wider at the lower edge.
57. What is Grade?
Ans: Grade
means to reduce the bulk of enclosed seams by trimming the individu al seam
allowances different widths, clipping inward curves and corners, notching
convex curves, and trimming away excess fabric at outward corners.
58. What is Grosgrain?
Ans:
Grosgrain means the Silk fabric or ribbon having heavy crosswise ribs.
59. What is Gusset?
Ans: Gusset
is a fabric piece inserted at the un der arm to give ease in the sleeve area.
60. What is Hem?
Ans: Hem is
the finished portion on skirts, jackets and sleeves held in place with a
hemming stitch.
61. What is Interfacing?
Ans: A
carefully selected fabric placed between the garment and the facing fabric for
added body, to give support, and to maintain shape.
62. What is Join?
Ans: A term
used in pattern directions that usually means to stitch together the pieces re
ferred to using normal seam allowances and regular stitches.
63. What is Keyhole?
Ans: A
rounded neckline with an inverted, wedge-shaped opening at front or back.
64. What is Lapels?
Ans: A Part
of a garment that turns back, especially the front neck- line fold of a jacket.
65. What is Layout?
Ans: Cutting
chart on instruction guide sheet showing the place ment of pattern pieces.
66. What is Line?
Ans: Line
means Style, outline or effect given by the cut and construction of a garment.
67. What is Marking?
Ans: Marking
is the Transfer of construction symbols from paper pattern to fabric.
68. What is Match?
Ans: To
bring notches or other construction markings on two pieces together.
69. What is Miter?
Ans: Miter –
To form a diagonal seam at a square corner.
70. What is Motif ?
Ans: A Unit
of design; used as decoration or pattern.
71. What is Nap?
Ans: A Soft
surface with fibers that lie smoothly in one direction.
72. What is Notch?
Ans: Notch means the Cutting wedges from seam allowances of an outward curve. Also a pattern symbol transferred to fabric to indicate seaming.
73. What is Notions?
Ans: Items
other than fabric or a pat- tern required to complete a garment, such as
buttons, thread, zipper, etc.
74. What is Pattern markings?
Ans: The
symbols for construction printed on the pattern, such as for darts,
buttonholes, notches, dots or tucks. They are transferred from the pattern to
the fabric by means of tailor’s tacks, notches, chalk, basting or tem porary
fabric markers.
75. Whah is Peplum?
Ans: Peplum
is a Small flounce or extension of garment around the hips, usually from the
bodice.
76. What is Pin basting?
Ans: Pin
basting is the technique of Pinning seams before stitching.
77. What is Pinking?
Ans: Cutting
raw edges with pinking or scalloping sheers to prevent raveling.
78. What is Pintuck?
Ans: A
narrow channel of fabric stitched together to form tuck design detail, used in
French hand sewing.
79. What is Pivot?
Ans: The
Stitching around a corner by leaving the needle in the fabric, raising the
presser foot, and turning the fabric in a new direction.
80. What is Placket?
Ans: Garment
opening fastened with zipper, snaps or buttons. Finish applied to sleeve
opening with cuff.
81. What is Pre-shrink?
Ans:
Washing/dry-cleaning fabric to allow for shrinkage of fabric before the garment
construction.
82. What is Princess line?
Ans: Garment
fitted with seams instead of darts.
83. What is Ravel?
Ans: Ravel
means the fray in the cutting edges of the fabric.
84. What is Raw –edge?
Ans: Raw
edge is the Unfinished edge of fabric.
85. What is Right side of fabric?
Ans: Right
side is the Finished side of fabric, outside of garment.
86. What is Rip?
Ans: To
remove stitches improperly placed; also tearing fabric along the straight
grain.
87. What is Roll?
Ans: Roll is the desired curve and fold (commonly on a collar); shaping established by pressing, pad stitching, etc.
88. What is seam?
Ans: Seam
refers the Two or more edges of fabric held together by sewing. Seam should be
well constructed and appropriate for the fabric, type of garment, and the
location on the garment.
89. What is Seam allowance?
Ans: Seam
allowance means the Width of fabric beyond the seam line, not including the
garment area.
90. What is Seam binding?
Ans: Seam
binding is the Ribbon-like tape used to finish edges.
91. What is secure?
Ans: Fasten
permanently by means of a knot, backstitching, etc.
92. What is Self fabric?
Ans: Self
fabric means the same material as the rest of the garment.
93. What is Selvage?
Ans: Selvage
is the Lengthwise finished edges on all woven fabrics. Running parallel to the
lengthwise grain.
94.What is Semi-fitted?
Ans: Fitting
to conform partly, but not too closely, to the shape of the figure.
95. What is Serger?
Ans: A
machine that overcasts and trims an edge simultaneously.
96. What is Shank?
Ans: The
Link between button and fabric to allow for the thickness of overlapping
fabric.
97. What is Sheath?
Ans: Sheath
means the Close-fitting dress with a straight skirt.
98. What is Shirt waist?
Ans: Dress
with bodice details similar to a shirt.
99. What is Shrinking?
Ans:
Constricting fabric with steam or water to eliminate excess in a specific area.
Also done to fabric before cutting out a garment to prevent further fabric
shrinkage.
100. What is Silhouette?
Ans: Silhouette
means the Outline or contour of a figure or garment.
Comment here if You have any Question. Thank You
ReplyDelete