Textile Basic Questions & Answers-Part 1

 

Garments Basic Knowledge

Prepared By:

Mahfuzur Rahman Himel

Dept. Of Textile Engineering , Southeast University.

President , Southeast Textile Club

Part-1

1. What is seam?

Ans:  Seam is joining of pieces of fabric together with stitching.

2. What is French seam?

Ans: French Seam is narrow seam within a seam, used on fabrics which ravel easily .

3. What is trimming?

Ans: Trimming is Evenly cutting away part of the seam allowance .

4. What is seam Allowance?

Ans: Seam Allowance is the Width between fabric edge and seam line .

5. What is Plain Seam?

Ans: Plain Seam is the Most common type of seam, Suitable for all areas of a garment and fabrics except for sheers and laces.

6. What is Gathers?

Ans: Gathers meanstheTiny, soft folds of fabric formed when a larger piece of fabric is sewn to a smaller piece

7. What is seam finish?

Ans: Seam Finish istheTreatment on seam edges to prevent raveling and make the seam stronger and last longer.

8. What is Basting?

Ans: Basting is the Temporarily joining layers of fabric together.

 

9. What is Grading ?

Ans: Grading means theTrimming each seam allowance to a different width.

10. What is Back stitching?

Ans: Sewing backward and forward in the same place to secure stitching, is known as Backstitching.

11. Dart?

Ans: A stitched fold that provides shape and fullness to a garment so that it fits the curves of the body

12. What is Hem?

Ans: A finished edge on a garment, one of the last steps in sewing a garment is called the hem.

13. What is Notching ?

Ans: Cutting V-shaped sections from the seam allowance is called notching.

14. What is Clipping?

Ans: Making straight cuts into the seam allowance is called clipping.

 

15. What is Topstitched Seam ?

Ans: A plain seam with a row of machine stitching on one or both sides of the seam line is known as the top stitched seam.

16. What is Alter?

Ans: Alter means to change the pattern or garment so that it fits the body and represents body measurements and proportions.

17. What is Applique.?

Ans: Applique is A cut-out decoration, design or motif applied to base fabric.

18. What is Armscye?

Ans: Armscye means the Armhole; opening for a sleeve.

19. What is Asymmetrical ?

Ans: Asymmetrical means the One-sided, not geometrically balanced.

20. What is Baste?

Ans: Baste is the Stitches made by hand or machine to hold fabric pieces together temporarily.

21. What is Bias?

Ans: Bias is the Diagonal direction of fabric. True bias is at a 45-degree angle to the grain line.

22. What is Binding?

Ans: Binding is the Strip to encase edges as a finish or trim.

23. What is Blind hem?

Ans: Blind hem means the Sewing a hem invisibly with hand or machine stitches.

24. What is Blouson?

Ans: Blouson means the Bloused effect of fullness gathered in at and falling over a seam, typically the bodice over a skirt.

25. What is Bodice?

Ans: Bodice means the Portion of garment above the waist.

26. What is Bolt?

Ans: Bolt is the Unit in which fabric is packaged and sold by the manufacturer. Usually contains 12 to 20 yards.

27. What is Boning?

Ans: Boning means the Flexible strips used to stiffen seams or edges.

28. What is Casing?

Ans: Casing is a folded-over edge of garment or area through which elastic or ribbon is threaded.

29. What is Chevron?

Ans: Chevron is a V-shaped stripes.

30. what is Clean finish?

Ans: Clean finish means the method for finishing the raw edges of pockets, hems or seams.

31. What is Clip?

Ans: Clip is a cut in fabric to allow ease on curves or corners. Also used to indicate notches in garment pattern.

32. What is Closure?

Ans: Closure means that which opens or closes a garment (buttons, snaps, etc., or the area on which they are Placed)

33. What is Colorfast?

Ans: Colorfast means the Fabric that will not fade or run during cleaning or laundering.

34. What is contrasting?

Ans: Contrasting means the Opposing; showing off differences of color, fabric, shading, etc.

35. What is Crease?

Ans: Crease is a line made by folding the fabric and pressing the fold on this specified line .

36. What is Dart?

Ans: Dart is a tuck in the fabric that helps in fitting the garment over the body curve.

37. What is Dolman?

Ans: Dolman means the Sleeve set into a deep armhole so as to resemble a kimono sleeve.

 

38. What is Double-breasted front?

Ans: Double-breasted means Front closing that overlaps enough to allow two rows of buttons.

39. What is Drum Lining?

Ans: Drum lining is the Lining not sewn into garment seams.

40. What is Ease?

Ans: Ease is the even distribution of slight fullness when one section of a seam is joined to a slightly shorter section without forming gathers or tucks. Used to shape set-in sleeves, princess seams, etc.

41. What is Edge stitching?

Ans: Edge stitching is the Stitching placed 1⁄16 inch from the edge; may be stitching detail, such as topstitching or stitching done to finish the outer edge of a seam or facing edge.

42. What is Empire?

Ans: Empire is a High waistline bodice with a loose, straight skirt.

43. What is enclosed seam?

Ans: Enclosed seam means the seam allowance along a faced edge that is stitched and turned to form an enclosed seam between two layers of fabric.

44. What is Eyelet?

Ans: Eyelet is a small, round, finished hole in a garment or fabric.

 

45. What do you mean by fabric hand?

Ans: Fabric hand means the way a fabric feels and drapes; its flexibility, smooth- ness and softness.

46. What is facing?

Ans: Facing is to finish an edge by applying a fitted piece of fabric, binding, etc. Also the right side of the fabric.

47. What is Fell stitch?

Ans: Fell stitch is a Neat, tiny, vertical stitches used in tailoring.

48. What is Finger Press?

Ans: Finger press means the Pressing a small area by crease with the fingers.

49. What is Finish?

Ans: Finish is any means of completing a raw garment edge to keep it from raveling, rolling or fraying.

50. What is Flap?

Ans: Flap is the shaped garment piece attached by only one edge, such as a flap pocket.

Comments

Popular posts from this blog

টেক্সটাইল বেসিক ভাইভা প্রশ্ন এবং উত্তর ( বাংলা) - ১ম পর্ব

মার্চেন্ডাইজিং/গার্মেন্টস‌ ‌মার্চেন্ডাইজিং/গার্মেন্টস‌ ‌মার্চেন্ডাইজার‌ ‌