Textile Basic Questions & Answers-Part 3

 Garments Basic Knowledge

Prepared By:

Mahfuzur Rahman Himel

Dept. Of Textile Engineering , Southeast University.

President , Southeast Textile Club

Part-3

101. What is apparel?

Ans: Clothes of a particular type when they are being sold in a shop. Apparel can also include things like name tags, jewelry or other stuff you wear.

102. What is invoice?

Ans. It is one kind of documents which contains the information’s about selling items. Normally there are two types of invoice-

Proforma invoice- preliminary,

Commercial invoice-finally.

103. What is interlining?

Ans. A layer of fabric which is used between two layer of fabric to give the particular area desired shape and to enhance the strength of that particular position which is called interlining. e.g. collar, cuff.

104. What is Stay?

Ans: Stay it Means of maintaining the shape of a garment area, by using a small piece of fabric or tape that is sewn to an area of the garment to reinforce and secure a position.

105. What is Stitching?

Ans: Stitching in the technique of sewing a straight stitch inconspicuously in the seam well on the correct side of a previously stitched seam. Used to complete waist- bands, cuffs, collars, and French bias binding.

106. What is a tack?

Ans: Tack – Joining two garment layers with small, loose, hand stitches or thread loops.

107. What is Tailoring?

Ans: Tailoring means the Construction technique requiring special hand sewing and pressing to mold fabric into a finished garment.

108. What is Taper?

Ans: Cutting or stitching at a slight diagonal, generally to make gradually smaller.

109. What is Template?

Ans: Template is a shape made of a stiff sub- stance, such as freezer paper, usually the size of the finished design. (i.e., pocket, applique shape or quilt pattern)

110. What is Tension ?

Ans: Tension – Amount of pull on thread or fabric during construction. Also the relationship of the needle and bobbin thread and how they interlock to form the sewing machine stitch, creat- ing a balanced, looser or tighter stitch.

111. What is Thread count?

Ans: Thread count means the Number of threads in 1 square inch of fabric.

112. What is Topstitching?

Ans: Line of machine stitching parallel to a seam or edge, done from the right side of a garment.

113. What is Trim?

Ans: To cut away excess fabric is called Trim .

114. What is Trimming?

Ans: A Feature added to a garment for ornamentation, such as braid or self - fabric. 

115. What is Twill tape?

Ans: A Firmly woven tape used for tailoring to reinforce and prevent stretching.

116. What is Underlining?

Ans: Lining joined in garment seams that is used to give shape or support.

117. What is Under stitching?

Ans: Under stitching is Folding the entire seam allowance to the facing side or under- side and then stitching on the correct side of the facing close to the seam edge. This allows the seam to lie flat and keeps the seam edge from showing on the correct side of the garment.

118. What is Vent?

Ans: A faced or lined slash in a garment for ease.

119. What is Welt?

Ans: Welt is a Strip of material stitched to a seam, border or edge.

120. What is Wrap-around?

Ans: Wrap-around means the Garment or part of a garment wrapped around a person, such as a skirt.

121.What is Wrong side?

Ans: Wrong side means the inside of a garment or back side of fabric.

122. What is Yoke?

Ans: Yoke is the fitted portion of a garment, usually at shoulders or hips, designed to support the rest of the garment hanging from it.

123. What is clothing?

Ans. Clothing is one of the three basic needs of human being. Clothing is used for covering human body or other bodies to fulfill or satisfy the requirements of those bodies with the object of protection, decoration and identification.

124. What is Garment?

Ans: A garment is a piece of clothing.

125. What is Single-breasted?

Ans: Center front closing with enough flap to allow one row of buttons.

126. Why woolen garments used in cooler climate?

Ans. The general configuration of wool fibre is helical and this configuration works as a wall for passing of cold or warm.

127. What is design or sketch?

Ans. In clothing industry design means determining the shape and cutting patterns of garments according to it.

128. What id basic block or block pattern?

Ans. Block patterns are the main or basic patterns which are constructed with definite and standard body measurement, but they do not possess any style or extra attractiveness or any type of allowances.

129. What is a pattern?

Ans. It is the model of all components of garments on a hard paper board.

130. Why pattern is produced?

Ans.

To make a set of templates of different components of garments.

To make a large amount of production at a time.

To minimize wastage and cost of garments.

131. What is working pattern or production pattern?

Ans. These are made on the basic of block pattern or basic block. Each block pattern is drawn or sketched on the hard paper board with the help of pencil. Then the following allowances and positions are added-

Sewing allowance

Trimming allowance

CBL

CFL

Button attaching position

Button holing position

Plate etc.

132. What is Slash?

Ans: A Cut taken in fabric to facilitate construction or turning of fabric at a point or corner. 

133. Seam line/attaching point is marked by U or V notch? (yes/no)

Ans. Yes

134. How grain line is indicated/mentioned in patterns?

Ans. By arrow mark.

135. What is grain line?

Ans. It is the line, which is marked on the patterns of a garment and the line indicates the warp yarn, as a result, when the pattern is placed in the marking paper then the Grain line follow the warp yarn of fabric.

136. Grain line of pattern must be parallel of the fabric? (yes/no)

Ans. Yes

137. Define category?

Ans. In garments export and import business a definite type of garments is specified by a definite number which is called category.

138. What is approved sample?

Ans. The sample which is approved by the buyer is called approved sample.

139. What is counter sample?

Ans. The manufacturers produce several numbers of samples following the approved sample which is known as counter samples. They facility the bulk production or hung on production floor.

140. What do you mean by allowance?

Ans. In case of garments making some additional measurements are added with standard body measurement which is termed as allowances. This allowances is 1cm or 1inch.there are two types of allowance-(I) Trimming allowance. (II) Sewing allowances.

141. What is slip stitch?

Ans: A hand stitch used to join two layers of fabric from the right side.

142.What are the types of interlining?

Ans.

Sewable interlining,

Fusible interlining.

143. What do you mean by lining?

Ans. A layer of fabric which is used in the inner side of garments to increase the comfort-ability of the garments which is called lining.e.g. suits, coats, ladies and babies wear.

144. What do you mean by FDI?

Ans. FDI= Foreign direct investment. These types of investment directly come from foreign country.

145. What is overlocking or neatening?

Ans. The sewing process of cutting edge of the fabric. So that the slack yarn cannot be opened.

146. What is seaming?

Ans. The attaching procedure of different components of garments.

147. What is stitch?

Ans. The unit of sewing or seam.

148. What is seam?

Ans. The line of sewing of one or more than one layers of fabric/the line of joining of fabric.

149. What do you mean by trimmings or accessories?

Ans. Beside fabric the components which are needed to make a complete garments termed as trimmings. e.g. Button, sewing thread, lining, interning etc.

150. What is ticket number?

Ans. It indicates the coarseness or fineness of a sewing thread.

Comments

Popular posts from this blog

টেক্সটাইল বেসিক ভাইভা প্রশ্ন এবং উত্তর ( বাংলা) - ১ম পর্ব

মার্চেন্ডাইজিং/গার্মেন্টস‌ ‌মার্চেন্ডাইজিং/গার্মেন্টস‌ ‌মার্চেন্ডাইজার‌ ‌

Textile Basic Questions & Answers-Part 1